Tietoa minusta

Kuka olen ja mitä teen?

Olen Lotta Ansakorpi, teatterialan ammattilainen, yrittäjä, terapeutti, kouluttaja, sekä yrityssparraaja. Toimin laaja-alaisesti esittävän taiteen, hyvinvoinnin ja luovuuden kentässä, jossa keskiössä on ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä täyden potentiaalin käyttöönotto, hyödyntäen teatterin ja gestalt-eli hahmoterapian luovia menetelmiä. Kerron tarkemmin gestalt-terapian, esiintymisvalmennuksen, yrityssparrauksen, tre-ohjauksen, koulutusten ja kurssien sisällöstä palvelut-osiossa.

Uskon, että jokainen meistä on lähtökohtaisesti mestariteos. Alkutaipaleeni tähän elämään oli kriittinen, sillä synnyin hyvin ennenaikaisesti alle kilon painoisena. Uskon, että keskosuudestani johtuen opin jo silloin taistelemaan elämän puolesta ja ponnistelemaan kohti sitä, mitä haluan. Olen luonteeltani hyvin herkkä, tunteellinen, räiskyvä ja helposti innostuva. Olen myös pitkäjänteinen, määrätietoinen ja sisukas.

Jo pienestä pitäen minulla oli kova tarve päästä esiintymään. Aloitin säännöllisen esiintymisen 3-vuotiaana, ensin satubaletin ja kansantanssien, sekä myöhemmin viulunsoiton parissa. Murrosiässä viulunsoitto ja kansantanssi vaihtuivat musiikin sävellykseen, kirjoittamiseen ja mukaan tuli elämäni suuri rakkaus, teatteri. Tiesin aina, että haluan isona teatterialan ammattilaiseksi. Lukion päätyttyä hain opiskelemaan Suomen Teatteriopiston Näyttelijäntyön linjalle, pääsin kerrasta sisään ja siellä vierähtikin heti kaksi vuotta. Hain lisäksi Teatterikorkeakouluun ja Nätyyn useamman kerran sekä lisäksi Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakouluun. Tarkoituksenani oli käydä katsomassa pääsykokeet Kokkolassa ja hakea seuraavana vuonna ”tosissaan”. Mutta ihmetyksekseni pääsinkin heti ensi yrittämällä sisään opiskelemaan esittävää taidetta, Teatteri-ilmaisun ohjaajan koulutusohjelmaan. Koulun jälkeen palasin Suomen Teatteriopistoon, tällä kertaa opettamaan ja siellä vierähtikin näyttelijäntyön opettamisen parissa kolme vuotta. Tämän jälkeen minua pyydettiin tuotantopäälliköksi erääseen ammattiteatteria tuottavaan yritykseen ja siirtyminen tuntui hyvältä askeleelta urallani, vaikkakin rakastin näyttelijäntyön ja teatteri-ilmaisun opettamista. Ylenin nopeasti teatteripäälliköksi ja pääsin seuraamaan läheltä teatterituotantojen eri prosessivaiheita.

Sitten kävi niin, että firmalta jossa työskentelin, meni eräs teatteritila ns. ”alta”. Jäin siinä kohtaa työttömäksi, täysin tyhjän päälle, ja muistan kuinka makasin sänkyni pohjalla ajatellen, että ”tässä tämä nyt oli, en tule koskaan enää tekemään mitään teatteritöitä”. Tämä hetkellinen ahdistukseni kesti tasan kolme tuntia, jonka jälkeen päätin perustaa ensimmäisen oman yritykseni ja hakeuduin luovien alojen yrittäjyys-kurssille.

Sain yrityksen hyvin alkuun ja otin myöhemmin itselleni yhtiökumppanin. Se oli elämäni suurin virhe, josta kirjoitan tällä hetkellä kirjaa. Alku näytti hyvältä, mutta totuus paljastui minulle vuoden päästä ja menetin kaiken, mitä olin siihen asti rakentanut. En ole kuitenkaan luovuttaja-tyyppiä, joten nousin ylös ja jatkoin matkaa.

Nykyiset yritykseni Sydämenpalo Oy ja toiminimi InSpiraali ovat toimineet tätä kirjoittaessani kaksi vuotta. Sydämenpalo Oy on teatterialan tuotantoyhtiö, joka järjestää ammattiteatterituotantojen lisäksi erilaisia kursseja ja koulutuksia liittyen esiintymiseen ja hyvinvointiin. InSpiraali toimii itselleni pohjana tehdä erilaisia luentoja ja yksittäisiä keikkoja, jonka toimiala ei ole niin rajattu.

Vakituisten töiden ohella olen työskennellyt freelancerina 8 vuotta ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Olen tehnyt valtavan määrän erilaisia töitä hyvinvoinnin ja teatterin kentässä käsikirjoittaen, opettaen, kouluttaen ja ohjaten. Olen luonut erilaisia työpajoja tilaajan tarpeesta ja työskennellyt mm. lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten kanssa, työskennellyt ensi- ja turvakodin, maahanmuuttajien, päihde- ja mielenterveyskuntoutujien, työttömien, syrjäytymisuhan alla olevien, pitkäaikaissairaiden, työuupuneiden, työssäkäyvien, työnhakijoiden, vanhempien, omaishoitajien ja yrittäjien parissa, sekä tietenkin ihan yksityisten asiakkaiden kanssa.

Vuonna 2011 tutustuin gestalt- eli hahmoterapiaan, näyttelijäntyön hahmometodin kautta. Gestalt-terapian ajatusmaailma avasi silmäni niin mullistavalla tavalla, että koen elämässäni tapahtuneen suuren käänteen, tai muutoksen, juuri gestalt-terapian avulla. Lähdin opiskelemaan sitä ensin teatteripuolen edustajana työn ohessa Tanskaan, ajatuksena kehittää itseäni ja työtäni teatterin parissa. Se vei kuitenkin mukanaan ja kiinnostuin myös terapeutin tutkinnosta. Siirryin valmistuttuani jatkamaan opintoja terapeutti-linjalle ja olen tätä tekstiä kirjoittaessani pitänyt yksilö- ja ryhmäterapiaa nyt kolme vuotta.

Ajatukseni työtäni ja elämääni kohtaan on se, että pyrin valitsemaan aina kadun valoisan puolen mutta uskallan myös katsoa mitä varjot kätkevät sisäänsä. Vastoinkäymisten kohdalla pyrin etsimään uusia reittejä tilanteesta ulos ja miettiä, kuinka lähtisin ongelmia purkamaan. Koen vastoinkäymiset toisinaan hyvinkin raskaasti ja usein saatan kokea riittämättömyyttä, ahdistuneisuutta, epäreiluuden tunnetta tai surua, mutta en jää näihin tunteisiin kiinni, vaan jatkan päättäväisesti eteenpäin. Sallin itselleni tunteita laidasta laitaan, sillä sitähän elämäkin on; ylä- ja alamäkiä tunteiden vuoristoradassa!

Työni on itselleni tapa elää ja koen olevani etuoikeutettu, että saan työskennellä näin monipuolisesti itselle tärkeiden asioiden parissa ja kohdata uusia ihmisiä. Autan ihmisiä löytämään heidän sisäisen voimansa, loistonsa ja luovuutensa ja hyödyntämään niitä niin yritystoiminnassa kuin yksityiselämässäkin, aivan kuten minuakin on matkani varrella autettu. Lähde kanssani unohtumattomalle matkalle, kohti villeimpiä unelmiasi! Sinä olet mestariteos ja oman elämäsi pääroolissa!

”Ne joita kesän helteet kiduttavat,
kaihoavat syksyn viileitä kuutamoita.

Ei heitä pelota edes ajatella,
että syksyllä sata päivää
heidän elämästään
on iäksi mennyttä.” (Buddha Shakyamuni)

Terkuin, Lotta

KOULUTUS JA KURSSIT

Yhteistyössä:

v